Agytréning
Az agytréninget sok névvel illetik. Az angol nyelvterületekről származik az AVS, ami az Audio Visual Stimulation rövidítése, vagy AVE, ami Audio-Visual Entrainment. Magyarul is lehet Audiovizuális Stimulációnak, illetve Fény- és Hangterápiás Stimulációnak nevezni. Ezek az elnevezések ugyan azt a módszert jelentik. 

Az agytréning egy fényt és hangot használó módszer, amivel az agyunk bizonyos területeit célzottan, egyes feladatok elvégzésére tanítjuk meg a képességek javításával. Képes az agyműködést serkenteni és lelassítani is, így a relaxáció mélyítése és a koncentráció javítása is lehetséges. Egyik legfontosabb hatása a stressz csökkentése. Ellazult állapotban megnövekszik a szervezet öngyógyító képessége, a véráramlás javul az egész testben, így az agyban is. Minden stresszel kapcsolatps probléma javulásnak indul.

Agytréning
Az Agy
Kiégés szindróma
Figyelemhiányos szindróma
Fény- és hangstimulációs terápia
Az agytréning hatásai
A CES hatásai
Agytréner készülék
Az agy tízparancsolata
Kutatás
A hormonháztartás kiegyensúlyozott lesz, ami főleg a "mestermirigy"-nek nevezett agyalapi mirigy működésének a kiegyensúlyozásának következménye. A hormonok egyensúlya az alvást mélyebbé és pihentetőbbé alakítja. Az elme lecsendesítésével az össze-vissza száguldó dondolatok is lecsendesednek, ezzel megkönnyíti az elalvást. Az agyféltekék egyensúlyának visszaállítása a pozizív é s negatív gondolatok egyensúlyát adja vissza, ami a depressziós tüneteket csökkenti. A két agyfélteke egyensúlya javulást hoz a hiparaktív és figyelemhiányos tünetekkel közdők számára. Az agy ilyenkor több ingerületátvivő anyagot képes termelni, és mindenzt természetes módon, külső gyógyszeres kezelés nélkül. Hosszabb használat során növekszik az IQ, a koncentrációs képesség, a kreativitás, az információ feldolgozó kapacitás és sebesség egyaránt. Felgyorsítja a tanulást fiatal és idősebb korban is, ami segíti az a teljes életet átívelő tanulást. Növeli az agy rugalmasságát, segíti a változást, a függőségek megszüntetését. Általánosságban növeli a tudatosságot, segít hozzáférni a tudatalatti elnyomott információihoz.

 A következő területeken jelentkeznek a legerősebb hatások:  
  • Mély, pihentető relaxáció
  • Kevesebb szorongás, nyugalomérzet
  • Jobb, teljesebb alvás
  • Kreativitás növekedése
  • Vizualizációs képesség
  • Gyorsabb tanulás
  • Hormonális rendszer egyensúlya
  • Sportteljesítmény növekedés
Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy a fényhatások és a hangok erősen hatnak ránk. Már az időszámításunk előtti 2. században, az akkori Görögországban felfedezték, hogy a forgó keréken áthaladó villogó fény tudatmódosító hatással van a vizsgált személyre. Az őskorban a sámánok tudatosan használtak dobokat a meditatív állapot eléréséhez. Az EEG készülék megjelenésével ezek a szubjektív tapasztalatok a tudomány célkeresztjébe kerültek, és a vizsgálódások meglepő felfedezésekhez vezettek. Megállapították, hogy a fény és hang hatására az agyféltekék szinkronizálódnak, elindul az öngyógyítás, javulnak az intellektuális funkciók.

A további kutatások és felfedezések sokasága vezetett a Tudati Technológia megszületéséhez, amit agytréningnek is nevezünk. A fény és hangterápiát alkalmazó agytréner készüléket a magyar kutatók által kifejlesztett hatékony tesztelési és állapot felmérési módszer tette igazi gyógyító eszközzé.

A teszt során a problémák gyökerét, okát keressük meg. A teszteredmények alapján célzott problémamegoldó tréningprogramot alakítunk ki. Az agytréning során passzív meditációt végzünk, ami előzetes gyakorlás, tanulás nélkül is elsajátítható, alacsony energiaszinttel rendelkező egyének esetén is kifejti hatását. Ezzel elérhető az agyféltekék szinkronizációja, a harmonikus agyműködés, az öngyógyító folyamatok felerősítése. Javul a döntéshozó képesség,az önismeret, az életminőség, tolerancia, kreativitás, az információ befogadó és feldolgozó képesség. Visszatér a memória és a tanulási képesség, képes növelni az energia töltést.

Az agyban keletkező vegyi anyagok termelésének helyreállításával rendkívül kedvezően befolyásolja az egész szervezet működését. Különböző pszichés betegségek esetén lehetővé teszi a gyógyszermentes állapot elérését. A jótékony hatásokat minden korosztály élvezheti a gyerekektől az idősekig.
Agyhullámok
Az agyhullám mintákat általában négy különböző kategóriába csoportosítjuk: Béta, Alfa, Téta és Delta. Mindegyik agyhullám mintát a tudat különböző állapotaival rendeljük össze. 
Béta hullámok gyors, alacsony amplitúdójú hullámok, 14-40 ciklusúak másodpercenként (Hz). Beta agyhullám minták jönnek létre természetes állapotban, ha egy éberek, koncentráltak vagyunk, és ha riadókész a tudatállapotunk.
Alfa hullámok 8 és 13 Hz között vannak, az érzékek stimulálásának megszűnése után (pl. amikor a szemek zárva vannak) jelentkeznek, gondolati relaxáció, mély relaxáció és meditáció állapotában. Az alfa agyhullám békés érzést, meleg kezeket és lábakat, egyfajta jóllétet, jobb alvást, jobb tanulmányi teljesítményt, nagyobb termelékenységet a munkahelyen, csökkent a szorongást és a jobb immunrendszer működést biztosít. Úgy tartják, hogy sok kreatív géniusz, mint Einstein, félig-állandó alfa állapotban volt.
Az alfa / téta határ a Schumann Rezonancia és az Ötös Állapotú meditációs program. Az alfa / téta határon (7-8 Hz), a problémák erőteljes belátása és személyes átalakulás is előfordulhat.
A téta hullámok 4 és 8 Hz között vannak. Közkeletű nevén az álom vagy az "alkonyat" állapotot jelenti. A téta hypnogógiás államokkal jár. A REM alvási fázist jelenti. Ennen az állapotban lehetséges a memória fejlesztése. A Téta agyhullám állapotban különösen a hosszútávú memória javítása lehetséges és lehetővé válik a hozzáférés a tudatalatti tartalmához. Álmokat, a szabad gondolati társításokat, hirtelen belátást és kreatív ötleteket eredményezhet.
Delta hullámok figyelhetők meg mélyen alvó állapotban, amikor nincsenek álmok. Adelta hullámok a leglassabb az agyhullámok, 1-4 Hz közötti frekvenciával. Ebben az állapotban töltjük fel magunkat energiával.