Cranial-Electro Stimulation (CES)

CES AgytréningCES eszközök apró elektromos impulzusokat küldenek az agyba egy stimulációs kábelen keresztül, ami csipeszek segítségével a fülcimpákhoz csatlakozik. Kísérletekkel kimutatták, hogy a CES növeli a szerotonin és endorfinok szintjét az agyban, amivel jelentősen javítja a hangulatot. Ilyen CES funkcióz építettek be a DAVID Delight Pro agytréner készülékekbe a szokásos AVS mellé. Az AVS és  a CES egymás hatását erősíti különösen a hormonrendszer kiegyensúlyozását és a neurotranszmitterek szintjének növelését tekintve.

A CES várható hatásai

A CES hatékony, nem gyógyszeres megközelítés, ami enyhíti a kellemetlen érzéseket, segíti az alvást és nyugtatja az elmét.

A Cranio-Electro stimulációt (CES) a Szovjetunióban az 1940-es években fejlesztették ki az álmatlanság kezelésére. Azóta több millióan használják a világ minden táján. A legtöbb kutatás az elmúlt 25 évben azt mutatja, hogy a CES csökkenti a szorongást, és javítja a drogfüggők és alkoholisták kognitív helyreállítását.

Pete Townsend, aki korábban a "The Who" zenekar tagja volt, az tapasztalta. hogy a CES volt a leghatékonyabb kezelés a kábítószer-függőségtől való megszabadulása során. Kutatások azt mutatják, hogy a CES enyhe stimulációt biztosít a hypothalamus területén az agyban, ami kiegyensúlyozza a neurotranszmitter aktivitást (különösen a béta endorfint és noradrenalint)

Bár a hatások nagysága egyénenként változhat, az orvosi kutatások drámai javulást tapasztaltak a mentális működésben, beleértve a:

  • Mély relaxációt
  • Jobb memóriát
  • Mentális tisztulást
  • Hangulatjavulást
  • Jobb tanulmányi eredményeket
  • Alvás javulást
  • Fokozott koncentrációt
  • Fokozott vitalitást
  • Csökkentése pszichoszomatikus megbetegedéseket
  • Függőségektől való megszabadulást

Szerotonin szint emelés

Az orvosi kutatások szerint bizonyos depressziós tüneteket az alacsony szerotonin szint okozhatja. Ezt általában gyógyszeres úton kezelik. Mivel szerotonint nem lehet az agyba kívülről küldeni (vér-agy gáton nem jut át), ezért a gyógyszerek a szerotonin elnyelődését csökkentik, ez által növelik a szintjét. Erre ad alternatív megoldást az agytréning fény és hangterápiája a CES technikával kiegészítve. Azek a módszerek az agyban természetes módon növelik a szerotnin szintet, ezzel csökkentik a depressziós tüneteket.

Béta-endorfin szint emelés

Az endorfinok közé tartozik, mégpedig a legaktívabb. A hipofízisben keletkezik, a keletkezés helyétől messzebb fejti ki hatását a neuronokra való hormonszerű hatáson keresztül. A legújabb kutatások szerint a béta-endorfin aktiválja az immunrendszer ölősejtjeit, erősíti az immunrendszert, képes a rákos sejteket is elpusztítani. Együttműködik a nyugtató receptorokk, amelyek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Az endorfinok akár 500-szor erősebbek lehetnek, mint bármely ember alkotta fájdalomcsillapítók, és nem okoznak függőséget.

Noradrenalin szint növelés

A noradrenalin hatását vizsgálva összefüggést mutat a hangulat és a szinapszisokban található szabad noradrenalin mennyiségével. Ha túl kevés a noradrenalin, depresszió alakulhat ki. A noradrenalint bontó enzimet gátló anyagok és pl. az amfetamin növelik a szabad idegi hormon szintjét, ezáltal javítják a hangulatot. A depresszió kezelésére használatos gyógyszerek is hasonló elven hatnak. Az AVS és a CES a noradrenalin szint természetes növelésével javítják a hangulatot, csökkentik adepressziós tüneteket.