Fény- és hangterápia (AVS)

Mi a fény- és hangterápia?

A hang- és fényterápia egy csodálatos módszer, a fény és hang ősi relaxáló erejét ötvözi a modern technikával! Nem kevesebbre képes, mint elősegíteni a testi- és lelki harmónia visszaállítását, az életminőség javítását, a képességek fejlesztésével és az öngyógyító mechanizmusok beindításával.
Az oki terápiák közé tartozik, mivel a problémák okait szünteti meg, így hozza helyre a problémát.

A fény- és hangterápia egyfajta meditációs technika, mégpedig passzív meditációs technika. Azért passzív, mert a meditáció során a személynek nem kell energiát befektetnie a meditáció végzéséhez.  Amíg egy aktív meditációt nem mindenki tud végezni, hiszen sokszor lehet hallani, hogy "most olyan állapotban vagyok, hogy nem tudok meditálni", addig a passzív módszer mindíg használható. Különösen fontos ez az alacsony energiaszinten lévő egyéneknél, súlyos betegség esetén, akik más aktív módszert nem képesek használni.

Minden jótékony hatás jellemző rá, ami a meditációra és a relaxációra igaz.

A relaxáció olyan állapot, mely során a szervezetben alap szintű anyagcsere zajlik, csökken az izmok feszültsége, miközben az éber állapotot jellemző béta agyhullámokat erős alfa és théta agyhullámok váltják fel.
Az agytréningre jellemző még, hogy célzott terápia. Képes bizonyos agyi működéseket, harmóniát, energiaáramlást, tudatalatti feldolgozást, vegyi anyagok termelését célzottan javítani, és így elérni a terápia kitűzött célját.

Helyreáll a harmónia, mely azért bomlott meg bennünk és körülöttünk, mert nem akartunk, vagy nem voltunk képesek az élet ősi ritmusával az összhangot fenntartani. Ha a harmónia felborul az ember tudatában, akkor az legelőször az ember energia és információs mezőit gyengíti, majd legvégül fizikai szinten is jelentkezik a negatív hatás, azaz megbetegszünk. Ennek helyreállításához szükséges például a relaxáció és a meditáció. Ezen gyakorlatok során először ideg- és hormonrendszerünkben mennek végbe pozitív változások, ezzel párhuzamosan észleléseink minősége és az erre adott válaszaink is megváltoznak.
Harmonikusabbá válik kapcsolatunk; elsősorban saját magunkkal, majd ennek hatására a körülöttünk levő világgal is.

Az agytréning négy sarokköve:

Számos változás történik az AVS közben, ami pozitív eredményekhez vezet. A következő négy sarokkő tekinthető a leg jelentősebb hatásúnak:

EEG hullámok változása
Az AVS hatásainak az alapja, hogy megváltoztatja az agy elektromos tevékenységét, amit az EEG képes kijelezni. A QEEG alapú kutatások visszaigazolták az agytréning utáni kedvező hatásokat, az agyi aktivitás megerősítését és normalizálását. A rendellenes agyhullám aktivitást különböző feltételek okozzák, mint például depresszió, szorongás, ADD, szezonális affektív zavar, krónikus fáradtság stb.

AVE meditatív disszociáció
A disszociáció az első lépés az elme hatékony megtisztítása és a meditáció felé. A gondolatok megtisztítása és a test érzékelés megszűnése hasonó, mint amit a meditációt végzők éreznek hosszú gyakorlás után. A disszociatív állapot első jele a mély rekeszizom légzés. Kezek és lábak melegebbé válnak amint az artériák kitágulnak. Bőrszín vörösebb lesz az arzon és az egész testen a véráramlás növekedésével. Ez a mély regeneráló állapot hasznosnak bizonyul sokmentális, érzelmi és fizikai nehézség legyőzéséhez, amikkel szembe kell nézmümk a mindennapi életünk során. Beleértve a szorongást, depressziót, alvási problémákat, migrént, PMS-t, vérnyomás problémákat, krónikus fáradtságot, figyelemhiányt és hiperaktivitást (ADD/ADHD).

Az agyi vérkeringés növekedése
Az AVS tanulmányozása során tapasztalták, hogy az agytréning végzése közben jelentősen (25-30%) megnövekszik az agyi véráramlás (Cerebral Blood Flow), ami által az agy oxigén és egyéb tápanyag ellátása jelentősen javul.

Neurotranszmitterek változása
Kutatások kimutatták, hogy az AVS alkalmazása közben és után növekszi a szerotonin, noradrenalin és az endorfin szintje, míg a melatonin, amihez a szezonális affektív zavar (SAD) köthető, csökken. A szerotonin relaxált állapotot idéz elő, növeli a boldogság érzést és segíti a szocializációt, csökkenti a depressziós tüneteket. A noradrenalin elengedhetetlen az éles figyelem összpontosításhoz. Ha valakinek alacsony a szerotonin és noredrenalin szintje, az gyakran túlzott mértékben fejezi ki önmagát, erőszakos tendenciák jelentkeznek, romlik az alvás, a mentális teléjesítmény és a szocializáció. Ha mindkettő magas, akkor az egyén nyugodt, figyelme éles és van kedve beszélgetni. Ez az úgynevezett "Ünnepi Agyi Állapot", amit az emberek nagy ünnepekkor éreznek általában, amikor összejön a család.

AVS rövid története

Az időszámításunk előtti 2. században Ptolemaiosz különös dolgot fedezett fel: a vizsgált személyt a Nap fényével szemben leültette és egy középen felfüggesztett kereket forgatott előtte. A forgó kerék megtörte a fényt. A lecsukott szemű ember szemhéján fantasztikus színes ábrák jelentek meg, miközben eufórikus érzéseket élt át.
A XIX. században a francia pszichológus Pierre Janet észrevette, hogy pácienseinél a villogó fény hatására csökkennek a hisztérikus tünetek és növekszik a relaxáció mélysége.
A XX. század 50-es éveinek elején az ismert amerikai neurológus, W. Gray Walter  – már az EEG-t használva – megállapította, hogy a villogó fények hatására megváltozik az agyhullám-aktivitás az egész agykéregben, tehát nemcsak ott, ahol a vizuális központok vannak.

A beavatott sámánok már tudatosan használták a dobokat, illetve révültek a tűzre nézve a meditatív állapotok eléréséhez.
A modern kutatások is ezt erősítik meg. Az EEG-vel végzett vizsgálatok szerint a ritmikusan vissza-visszatérő hangok megváltoztatják az agy elektromos aktivitását. A modern műszerekkel végzett kísérletek egyértelművé tették, hogy a nagy klasszikusok zeneművei rendkívül kellemes hatással vannak az agyra, melynek elektrokémiai tevékenysége a zene hatására előnyösen megváltozik.

Az EEG felfedezése nagyot lendített a vizsgálatok menetén. A 60-as és 70-es években egyértelművé vált, hogy műszerekkel is követhető a fény–hang stimuláció hatása. A felfedezések egyszerre voltak meglepőek és fantasztikusak. Az így létrehozott első fény–hang készülékek az agyhullámokon keresztül pozitívan befolyásolták a testi funkciókat is. Megállapították, hogy az audio-vizuális stimuláció hatására beáll az agyféltekék közötti szinkronizáció, emelkedik az intelligenciaszint, javulnak az intellektuális funkciók.
Az 1980-as évek tudományos-technológiai forradalma az audio-vizuális stimulációban is változásokat hozott. Elkészültek az első professzionális fény–hang készülékek. Ezek hatékony segítséget nyújtottak a relaxált állapot eléréséhez.
Ehhez az időszakhoz köthetők az agykutatás legújabb eredményei is. Több tudás birtokába jutott az emberiség, mint az ezt megelőző évezredekben. A kutatási eredményeket az újabb és újabb agytréner készülékekbe beépítették, így mára kifinomult, orvosi eszköznek minősített, orvosok által is elfogadott MED1 CAT1 eszközök állnak rendelkezésre, amelyek gyógyításra is alkalmazhatók.

A DAVID Delight készülék használata során a felhasználók a következő élményekről, tapasztalatokról számoltak be:

  • mély relaxáció, mialatt energiával töltődtek fel
  • vizualizáció (képek, színek, minták)
  • nyugalom és biztonság érzése
  • mentális funkciók javulása (tisztább gondolatok, problémák egyszerű megoldása)
  • nyitottság a világra – javultak az interperszonális kapcsolataik

Az audio - vizuális stimuláció (AVS) a mély relaxációs állapotokon keresztül az agyban előnyös elektrokémiai és anyagcsere változásokat indukálva elősegíti a mentális, érzelmi és testi funkciók regenerálódását, kiteljesedését.

Mi történik a gyakorlatok során?

  • Az AVS egy passzív relaxációs technika, amely során mindenki megtapasztalhatja a mély fizikai és mentális ellazulást. A relaxáció egy speciális disszociációs állapot, mely egy alvás közeli tudatállapot, nevezhetjük feloldódásnak is. A test alapanyagcserére vált, miközben az agy nagyobb energiájú hullámtevékenységre kapcsol. Ezek az állapotok rendkívül hasznosak mind a szervezet, mind az agy önmegújító folyamataiban.
  • Az artériák ellazulnak, test szerte javul a vérellátás, ezért az arc kissé kipirul, a végtagok elnehezülnek és melegnek érezzük őket. Ez az állapot együtt jár egy mély rekeszlégzéssel. Akár 28%-kal is megnőhet az agyban a vérátáramlás (Fox & Reichle, 1985), növelve a glükóz és oxigén kínálatot, ezáltal a neuronok anyagcseréje javul. (Több kognitív és emocionális rendellenesség vizsgálata során összefüggést találtak a kóros állapot fennállása és bizonyos agyterületek csökkent vérellátása között.)
  • A gyakorlatok során meghatározott frekvenciájú fény és hang impulzusok hatására az agyhullámok előnyösen megváltoznak, amelyet kvantitatív EEG (QEEG) tanulmányok igazoltak. A különböző agyhullámokhoz meghatározott, a szervezet harmonikus működéséhez szükséges szabályozó anyag termelődése kötődik. Audio – vizuális stimuláció hatására olyan regeneráló, stabilizáló neurotranszmitterek és hormonok szabadulnak fel, amelyek helyreállítják a helyes agyi funkciókat. (Shealy, 1989) Számos betegségre/zavarra (depresszió, ADHD, álmatlanság, szorongás, krónikus fáradtság szindróma, stb.) jellemző abnormális agyhullám tevékenység a megfelelő stimuláció hatására újraszerveződhet és normalizálódhat.

 

Agytrénerkészülék Webshop

DAVID Delight Pro Color

 

DAVID Delight Pro

 

DAVID Delight Plus

 

DAVID Delight

 

EMOTIV Epoc

EMOTIV Epoc 

Mind WorkStation

Mind WorkStation