Agytréning Blog
szept. 11

Szerző: Laszlo Szaloki
2013. 09. 11. 22:13  RssIcon

Agy táplálék bogyókGyakran lehet hallani arról, hogy a testünk bizonyos részeit, a belső szerveinket időnként meg kell tisztítani a lerakódott káros anyagoktól, amelyek jelentősen rontják a működését, esetleg betegségeket okozhatnak. A káros anyagoktól való megszabadulásra első sorban tisztító kúrákat alkalmaznak, de a jóga is használ speciális tisztító eljárásokat a mérgek kivezetésére.

Az agy is szerves része a testnek, a vérárammal tápanyagok jutnak hozzá, csakúgy mint a többi szervhez, így bejutnak az agyba a káros anyagok is. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a káros lerakódásoknak köze van a korai öregedéshez, az Alzheimer kór kialakulásához, valamint a memória romlásához  Természetesen az agynak is van öntisztító képessége, de tudunk-e tenni valamit a tisztulás érdekében?

Az Amerikai Vegyészek Szövetségének kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, amiben azt bizonyítják, hogy a bogyós gyümölcsök, leginkább az áfonya, eper és az acai bogyó (valamint a dió) aktiválja az agy természetes tisztító rendszerét, ami fellazítja és újrahasznosítja az agyból a mérgező fehérjéket, amik a memória romlását és más mentális funkciók hanyatlását okozzák. Amikor káros anyagokról és újrahasznosításról beszélünk akkor inkább gondolhatunk egy hulladék újrahasznosítóra, ami az egészségünk megtartása érdekében dolgozik. Ennek megfelelően gondoljuk át a következő új fogalmakat:

Agy "törmelék"

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a törmelék lerakódása jelentősen gyorsítja az öregedést, és csökkenti a szervezet azon képességét, hogy megvédje magát a gyulladásoktól és az oxidatív károsodásoktól. Ez a károsodás akkor történik, mikor a szokásos védő sejtek túl aktiválódnak, és kárt tesznek az egészséges sejtekben. A törmelék bizonyos biokémiai agyagok felhalmozódásából épül fel. A hulladékot az öregedés során az idegrendszer összegyűjti, így egyre több oda nem való anyag kerül a "fogaskerekek" közé. Fokozott tisztítás nélkül megakadályozhatja az agy normális működését.

Agy "tisztítás"

Most, hogy felismertük a szennyeződést, szükségünk van egy seprűre. A tisztításra szakosodott sejteket microgliának hívják. Ezek az agy karbantartói, amik összegyűjtik, eltávolítják és esetenként újrahasznosítják a biokémiai törmeléket egy autofágiának nevezett folyamat során.
Ez a folyamat egyre gyengébbé válik, ahogy öregszünk, és enélkül a takarítási folyamat nélkül egyre több szemét marad az idegrendszerben. A káros anyagok jelenléte lelassítja a természetes védekezési folyamatot, sebezhetővé válunk a degeneratív agyi betegségekre, szívbetegségekre, rákra és más korral járó problémákra.

Az agy helyreállítása

Már ismert, hogy természetes antioxidánst, polifenol vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök gyulladás csökkentőek, amik megvédenek bennünket a korral járó károsodásoktól. Shibu Poulose Ph.D és James Joseph Ph.D a legújabb kutatásokban ezeket a vádőanyagokat a bogyós gyümölcsökhöz kötik. A tanulmányukban azt állapították meg, hogy a bogyók polifenoljai felelősek a tisztító hatásért, hejreállítják az agy normális öntisztító rendszerének működését, ami eltávolítja az összegyűlt törmeléket. Az agyműködés megszabadul a gátló tényezőktől..

Ezek a tisztító hatású gyümölcsök elérhetőek szinte egész évben, mivel a fagyasztott állapotban lévő bogyók is rendelkeznek a megfelelő hatással. Együnk tehát minél többet belőlük. Nem csak hasznosak, de finomak is!

Forrás: www.worldhealth.net

Blog List
There are no categories in this blog.
Search Blog
Recent Comments
Warning There are no recent comments on this blog.