Agytréning Blog
máj. 28

Szerző: Laszlo Szaloki
2013. 05. 28. 23:12  RssIcon

Képzeljünk el egy jövőt, ahol a környezetünkben lévő eszközöket pusztán a gondolatainkkal irányítjuk. Ez igazán futurisztikus és izgalmas elképzelés. Igazán a Google Glass a jövő? Gondoljuk csak át! Mennyivel izgalmasabb ha a dolgok reagálnak a gondolatainkra! Nem utolsó sorban az agy számára egészségesebb is, hiszen a gondolat irányításhoz nagy fokú koncentrációra van szükség, hogy uralmunk alatt tarthassuk a gondolatainkra bízott eszközöket. Hihetnénk, hogy ez a távoli jövő, pedig ez a jövő már itt van a jelen világunkban!

Mindezt az agykutatásnak és az elektronikának a rohamos fejlődése tette lehetővé. Mindegyik gondolat irányítású eszköz jelenleg az EEG hullámok érzékelésén alapszik. Az EEG hullámok elektromos jelek, amiket az agyban dolgozó idegsejtek hoznak létre. A jelek különböző jellemzőiből lehet következtetni a "gondolatokra". Természetesen nem igazi, megfogható gondolatokról van szó. Az EEG hullámokból nem lehet kitalálni, hogy most éppen a tegnap látott TV sorozaton vagy a bevásárlólistán gondolkodom. Viszont lehet látni, pl. hogy ralaxált vagy izgatott vagyok. Lehet egyszerű agyi állapotokat felismerni, amiket irányító parancsokhoz lehet rendelni. Vannak egyszerűbb, játéknak tekinthető, ugyanakkor ötletes eszközök, és vannak igen komoly, megbízható irányításra képes műszerek. Mindegyik közös jelemzője, hogy szükséges hozzá egy újfajta képesség, egy megnövekedett koncentrációs készség, a gondolataink uralása, a jógában évezredekkel ezelőtt megfogalmazott egyhegyű figyelem. 
Nézzünk néhányat a kínálatból!

Emotiv EPOC neuro fejpánt

Akinek unalmas a számítógép billentyűje és a játékvezérlő, az izgalmas lehetőséget talál ebben a minőségi neuro-joystickban. Saját agyunkhoz programozhatjuk az Emotiv EPOC-ot, így személyre szabottan tudunk parancsokat kiadni a virtuális valóságban mozgó karakterünknek, a billentyűzetnek, vagy az egér kurzornak. Mivel ez az EEG alapú eszköz 14 csatornán figyeli a jelek változását, igen jó minőségű irányításra képes. Nagyon hasznos lehet mozgásukban korlátozott társainknak pl. egy elektromos kerekesszék mozgatására pusztán a gondolataikkal.
 

MUSE

A MUSE egy könnyű hordozható jövőbe mutató EEG eszköz. Képes segíteni bennünket a relaxált vagy fókuszált állapot elérésében, hogy nagyobb mentális teljesítményt tudjunk nyújtani. De ez még csak a kezdet. Mivel iPhone és Android mobil eszközöket tud irányítani, a lehetőségek rendkívúl szélesek. Érintés nélkül tudunk böngészni, vagy levelet írni kizárólag az agyunk használatával. Ez izgalmas lehet egy unalmas megbeszélés közben!

NeuroSky MindWave

NeuroSky MindWave nagy múltú eszköz. Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető és kényelmes. Eredetileg gyerekeknek tervezték az agyi funkciók és képességek fejlesztésére, ADD és ADHD kezelésére. Ma már széleskörűen használt, köszönhetően a rendkívül sok (~200) applikációnak, ami különböző témakörökben, mint a tanulás, játékok és az életminőség javítása letölthető hozzá.

BrainDriver

BrainDriver projekt a jövőbeni közlekedésről, a godolatokkal vezetett autó kikísérletezéséről szól. Képesek vagyunk irányítani az autónkat a gondolatainkkal. Egy kis mentális gyakorlás és már indulhatunk is! Csak aztán el ne kalandozzanak a gondolataink. A projektben használt EEG eszköz az előzőekben említett Emotiv EPOC neuro fejpánt.

DARPA Prosthetic kéz

DARPA projek a mozgássérülteknek ígér nagy segítséget. Ez a kéz anatómiailag nagyon hasonlít az emberi kézre. A neurológus kutatóknak hála a mozgatása is megoldható a gondolat irányítással, az agysejtek kisülésének érzékelésével. Ez egy kiváló megoldás a mozgássérültek mindennapi életének megkönnyítésére, a mozgás és mozgatás képességéneka helyreállítására.


Necomini és Shippo

A Necomimi és a Shippo kedves kis fülek és farkak formájában testesülnek meg, amik a hangulatunkra, izgatottságra vagy relaxáltságra reagálnak mozgással. A test kiegészítői. A kis szőrös fülek az agyhullámokra mozgással reagálnak. koncemtrációra felegyenesednek és elernyednek a relaxált állapotra. A farok csóválja magát a boldog és relaxált érzésre, mint ahogy egy kedves kis kutya teszi.


Orbit helikopter

Az Orbit helikopterrel igazán izgalmas kalandba lehet részünk, ha a gondolatainkkal kezdjük irányítani a kis elektromos helikoptert. Csak úgy mint a jedik, gondoljunk az emelkedésre és már meg is történik! Az irányításhoz a már említett NeuroSky MindWave eszközt hazsnálhatjuk.


Cimkék:
Kategóriák: Neuro kütyük
Blog List
There are no categories in this blog.
Search Blog
Recent Comments
Warning There are no recent comments on this blog.